Ekosprit & bubbel

Ekologiska drinkar. Att ett ekologiskt liv näppeligen innebär att hasa omkring i foträta skor och smutta på grötavkok hoppas jag innerligt att du insett vid det här laget. Jag, en självutnämnd ecoista fördrar som bekant klackar som glatt tävlar med champagneglasets höjd. Vilket helt praktiskt för mig in på dagens ämne: drinkar!

Efter år av drinksippande på Stureplan har jag plockat upp några favoriter som jag glatt kan fortsätta dricka utan att avvika från eko-vägen.

Vad sägs om Bellini, Mimosa och naturligtvis BoliStoli. Låt oss börja där, hos den mytomspunna BoliStolin som fått sitt namn efter ingredienserna: Bollinger champagne och Stolichnaya vodka PGV. Och nä, Stolichnaya och Bollinger är inte ekologiska, men det är däremot den finfina Pure Green Vodka och det utmärkta bubblet Fleury Extra Brut från Fleury Père & Fils. Tillsamman blir det faktiskt en minst lika god variant av fördrinken som garanterat sätter färg på kinderna.

Fleury passar även utmärkt tillsammans med apelsinjuice i en den klassiska Mimosan. En vanlig brunchdrink, men minst lika gångbar i en snygg champagneflöjt vid dansgolvet.
Faktum är att detta föredömligt torra, mousserande vin även funkar i den ljuvliga Bellinin som ska blandas med persikojuice eller persikopuré. Det funkar, men för en Bellini som framkallar spontana hurrarop rekommenderas det vita, mousserande Le Spinée Prosecco Spumante tillsammans med en riktigt god persikojuice pressad på ekologiska, solmogna persikor.

Så för att uppdatera Churchills visdomsord gäller följande: Jag vill ha min champagne kall, torr och ekologisk!skumpa

 

Eko-skor och underkläder som får det att vattnas i munnen

När jag inte rensar förskolor och övrig omvärld från hälsovådliga kemikalier är jag en liten überglamorös eko-fashionista. Långt ifrån den hemvävda tillvaro oinformerade föreställer sig vardagen för en självutnämnd ekokämpe. Jag sippar bubbel iklädd sidenunderkläder och läckra skor och förundras över hur mycket vackra skapelser som står till buds. Låt mig visa några av mina absoluta favoriter just nu. Alla skor är naturligtvis gjorda av växtgarvat läder utan krom och kan bäras utan risk för vare sig hälsa eller miljö.

Sandals-Dream-in-Green-HERA-133693_350_AHärligt sommar-casual med Hera från Dream in Green med korksula och jeansblått läder.

pumps-Terra-plana-FRIDA-115350_350_AFrida från Terra Plana är ”vuxna” skor som får dig att ro iland vilken jobbintervju som helst. Tänk president eller i alla fall statsminister.

Mary Jane SHJag är betuttad och galet förälskad i denna skovärldens motsvarighet till solmogna körsbär. Mary Jane Slingback från Swedish Hasbeens är ett måste i sommargarderoben!

linneLinnet i eko-siden från Enamore är så sött att du självutsöndrar honung när du har det på dig. Bär det som topp riktigt heta sommardagar (och nätter) eller under kavaj eller tröja vid lite kyligare temperaturer.

PreciousSensuellt från Do You Green by g=9.8. Välsittande och snyggt i 94 % tallfiberviscose, 6 % elastan och med en ÖKO-tex std. 100. Tallfiberviscose andas och reglerar temperaturen. Tyget tillverkas och färgas med giftfria färger i Frankrike. Medvetet och sexigt, något som faktiskt kan sägas om samtligt ovanstående. Det har aldrig varit så härligt lustfullt att omge sig med fashionabelt och i allra högsta grad giftfritt. Sweet!

 

 

Hello Hermaphrodite

hermafrodit_louvre

Öppet brev till orädda män. Ni som rakryggade ger er ut i verkligheten, vissa om er egen styrka och förträfflighet. Ni som skrattar gott åt flamsiga fruntimmer som oroar sig för diverse hitte-på-prylar.

 

”Bisfenol-vaddå, sa du lilla stumpan? Men inte behöver du vara rädd för plast och bekämpningsmedel! Titta på mig, jag har druckit och ätit icke ekologisk mat från plast hela mitt liv och mig är det inget fel på. Det finns betydligt farligare saker än lite plast.”

Du stolta, trygga och visa man. Jag kan inte annat än ge dig rätt på alla punkter.

1- Det finns farligare saker än plast om du refererar till akuta och lättåskådliga företeelser. Karateslag mot struphuvudet, ebolavirus, ensamseglatser i stormigt väder, ja listan på alla de saker som ter sig farligare än plast är ofantligt lång.

2- Det är möjligt att det inte är ”något fel” på dig, beroende på hur man definierar ”fel”. Men risken är stor att dina spermier inte är så pigga, att du har övervikt, en väntande cancerdiagnos och att dina söner inte kommer kunna bli pappor på naturlig väg. (Vad säger Karolinska Institutet?)

3- ”Inte behöver du vara rädd för plast och bekämpningsmedel”. Helt rätt. Jag behöver inte vara rädd för det eftersom jag undviker galna gifter likt Dracula undviker Mallis.

Dessutom är pojkar känsligare för kemikaliepåverkan än flickor. Det östrogenliknande ämnet bisfenol a, en av pralinerna i kemikaliegottepåsen som återfinns i ett kök nära dig kommer ge dig en fantastisk inblick i det motsatta könet.  Låt oss bara ta en helt opartisk titt (här) på vad ett dagligt intag av kvinnligt könshormon gör med dig, du orädda och modiga man, innan du vet ordet av har du börjat synka med frugan. Men hey, värre saker har hänt – att vara tjej är en jättebra grej!

Hermaphroditus_lady_lever

 

Berövad crack och mjukplast

APFöreställ dig en genomsnittlig lekplats i ett genomsnittligt bostadsområde. Barn hoppar runt, får skrubbsår, skrattar okontrollerat och beter sig som man gör när det är eftermiddag och det gäller att ösa ur det sista av blodsockret en härlig sensommardag. På de omkringliggande bänkarna sitter föräldrar uppradade med stela leenden. Man umgås inte, men känner ändå till tillräckligt mycket om varandra för att utstickande saker ska kunna förvandlas till riktigt feta vaglar i grannarnas ögon. Ett erbjudande av typen: ”Nej vet du, om maken din kommer förbi ska ni få en hel sopsäck full av Lisas gamla Hello- Little -Pony –Pokémon- Barbie som hon växt ifrån.” bör inte besvaras med ”Nej tack, vi använder inte plast.” Inte om man inte vill spendera 45 minuter med att bli korsförhörd angående källor, bakomliggande agenda och riktigheten i påståendet att ftalater är skadliga. Som du vet har jag ordentligt på fötterna och lämnade klara besked på samtliga frågor, därför var det något av en överraskning när följande inträffade.

”Naw, det är bara det att vi tycker så synd om henne, det är liksom så att vi är mycket blödigare än ni. Mer sensibla. Att beröva sitt barn Hello- Little -Pony –Pokémon- Barbie är minst lika skadligt som att leka med själva leksaken. Jag menar, det är ju en leksak, den är till för barn i jösse namn!”

Mamman skakade hemanenten tillrätta, snurrade på sin Bismarcklänk runt den rödflammiga halsen och snörpte på munnen. Hon hade sagt sitt och var nöjd över att inte vara en av dem som stillatigande ser på när ett barn far illa.

Mitt barn i det här fallet. Jag hejdade skickligt impulsen att utdela en dansk skalle och tog några lugnande andetag samtidigt som jag beskådade mitt rosiga lilla barn som lekte pirat. Hon har ett lekrum fullt av leksaker (inte en enda i plast) och har aldrig efterfrågat någon av de kaskaduppspydda leksaker frekvent florerande i sandlådan.

Det är möjligt att det kommer en dag när hon vill ha en Hello- Little -Pony –Pokémon- Barbie, det är möjligt att det inte gör det. Vi, hennes far och jag, vill i likhet med alla snälla mammor och pappor ge henne det finaste vi kan erbjuda och hålla henne långt ifrån saker som är skadliga för henne. Till dessa hör bland andra: Transfetter, parabener, crack, ftalater, bromerande flamskyddsmedel, rökheroin, pesticider, mäsk, bisfenol och bensinderivat. Enkla små riktlinjer som funkar för oss i vår familj. Hur andra gör är upp till dem och socialtjänsten.

 

Hurra för ekoSpa

Ekologiska spa. Eftersom jag är ett maniskt kontrollfreak, är det sällan jag släpper ut håret, låter axlarna sjunka och låter någon annan ta över rodret. När det väl sker är det en i det närmaste religiös upplevelse. Självklart talar jag om spa-behandlingar. Oavsett om det är en sparesa eller ett hastigt stopp på ett day-spa, så är upplevelsen densamma. Jag tycker mig uppleva något ingen annan tidigare känt och jag blir alltid i det närmaste förälskad i spaterapeuten. En människa som får mig att känna såhär måste naturligtvis ha en själslig koppling till mig. Hur ska jag kunna återgälda vad han/hon ger mig och hur ska jag kunna förklara för honom/henne vad det betyder för mig? Lyckligtvis så brukar jag vara allt för groggy för att ge mig på en dylik förklaring när massagen/ansiktsbehandlingen väl är avklarad, och när jag hämtat mig från hela upplevelsen så förstår jag som tur är att det helt enkelt är vad det hela handlar om, välbefinnande och batteriuppladdning.

Här är några av mina favoritställen, från norr till söder:

turkosI undersköna Jämtland huserar duktiga Turkos, som förutom fin butik även har ekologisk hudvårdsklinik. Kunnigt, lyxigt och naturligtvis 100 % ekologiskt.

skeppsholmenNytt för i år är ljuvliga Skepparholmen Nacka i Stockholm. Här har man både människa och miljö i fokus och jag älskar deras fantastiska ekologiska spabehandlingar. De använder sig framförallt av C/O Gerd, ett märke som hämtar inspiration och ingredienser från den norrländska naturen.

tranan

 

På den vackra Kullahalvön i Skåne njuter jag i fulla drag på Tranan Spa. Ångbastu, ekologisk ansiktsbehandling och god mat gör hela upplevelsen till en meditationsstund.

Samtliga utmärkta ställen för att förälska sig i sin spaterapeut, ladda batterier och släppa ner hår och axlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cleanliness is next to… kemikaliesanering.

Kemikaliesanerad vardag – del fyra (läs även del ett, två och tre för fler tips)

dammsugare Följande rader är lite svåra att skriva: Städa oftare hemma. Dammsug och våttorka regelbundet. Sådär ja. Nu var det gjort. För vissa känns det här naturligt, ja kanske rentav hemtamt. Så är icke fallet för mig. Tidigare hälsades jag välkommen hem av glatt virvlande dammråttor och om jag tyckte dammsugaren blängde anklagade på mig vände jag helt sonika i hallen och begav mig ut till varma, sköna krogen. Efter mörkrets inbrott kunde jag helt enkelt låtsas att dammsugaren var en inbrottstjuv som stod och tryckte i hörnet, långt mindre obehagligt än att behöva städa.

Nyckelordet här är alltså tidigare. För nu hinner inga dammkorn ansamla sig innan de är historia. De försöker trycka sig mot väggen och göra sig osynliga, men jag är genast där med våt trasa och ett elakt flin för att förpassa dem till närmaste sophink.

Vadan denna städiver? undrar du.

Jo, det ska jag tala om: Enligt Andreas Prevodnik, kemikaliehandläggare på Naturskyddsföreningen så är varenda liten dammpartikel en potentiell fiende,

– Dammet innehåller en provkarta av de kemikalier som finns i hemmiljön. Vi kan sedan andas in dammet, få i oss det via maten – vilket är vanligast – eller genom att det landar på vår hud, där fettlösliga kemikalier kan tas upp, säger Andreas Prevodnik.

I den fantastiska boken Den flamsäkra katten (köp den här) lär vi oss om mängden flamskyddsmedel i dammråttorna som susar runt på golvet. Flamskyddsmedel som hittar permanent hem i ludna små kattkroppar.

denflamsakrakatten_420x180

Nu förstår du varför jag helt plötsligt är på hugget när jag ser ett dammkorn virvla förbi. Vad bär det med sig och har det planerat ta plats i min, eller kanske min dotters lilla kropp?

Gone bananas yet?

banana Giftiga bananer. Jag misstänker att ingen missat nyheten om resultatet av Testfaktas banantester. Sju olika typer av bekämpningsmedel på skalet, varav fem även hittades i fruktköttet.

Hårresande, men föga förvånande. Bekämpningsmedlen som används vid bananodling är bland de giftigaste som finns, och människorna som arbetar på odlingarna blir sällan gamla. Filmen Bananas!* av Fredrik Gertten fick bananföretaget Dole Food Co att drabbas av panik och de har ägnat (och ägnar) mycket energi till att få bort filmen från folks medvetande. Det i sin tur blev temat för Fredrik Gerttens uppföljare Big boys gone bananas!*, en film som på ett illustrativt sätt synliggör vad stora företag är villiga att göra för att sopa lik under mattan. Obehagligt? Jag lovar dig, Freddy Krueger står sig slätt i jämförelse.  Men det är ju så långt bort, ”Filippine-vadå?”. BposterÅter till oss här i trygga, ombonade lilla Sverige. Självklart vill vi inte ha bekämpningsmedel i vår bananasplit och nog känns det lite obehagligt att förskolorna glatt låter småttingarna slurpa i sig giftfrukter till mellis. Då är det skönt att tröstsnuttisen tas fram som en brasklapp: ”Inga av gifterna överstiger EU:s gränsvärden. Enligt dem kan ett barn på tio kilo äta drygt fyra bananer per dag utan att det är farligt.”

Ett ögonblick! Definiera ”farligt” och rätta mig om jag har fel (det har jag inte), men är det inte så att man räknar gifterna vart och ett för sig, inte alla fem i kombination med varandra, i kombination med alla andra gifter som inmundigas, inhaleras och absorberas?

Visa mig det barn som äter giftbananer, leker med plastprylar, gungar på bildäck, äter på plasttallrik, sover på syntetmadrass och jag ska visa dig en tickande liten giftbomb.

Ps. Inga gifter påträffades i ekologiska bananer.

Ekologisk yoga

Giftfri träning. Att ömt pressa sin lekamen mot en hög ftalater känns fel av anledningar både du och jag är plågsamt medvetna om. Skönt att det finns helt underbara yogamattor i ljuvliga naturmaterial.

childspose-300x209

 

 

Det första som slog mig när jag låg i barnets position på min nyköpta ekologiska yogamatta var frånvaron av lukt. Istället för frän, oljig lukt som får det att klia i halsen och förvandla alla i dess närhet till Bonnie Tyler, luktade det… ingenting, och jag kunde istället glatt koncentrerar mig på att noja över hur det skulle gå med krigarens position.

manduka Yoga MateKO Lite från Manduka är gjord av naturgummi och är superlätt att ta med vart du än ska. Tunn utan att förlora dämpning och skönt stadig.

ECOYOGA02-GRA_1Resemattan Ecoyoga jutematta är bara 2 mm tjock och särskilt framtagen för att lätt kunna stuvas ner i resväska, ryggsäck eller, i mitt fall, handväskan.

Undersidan är av rent naturgummi från Brasilien och översidan är en mix av jute och gummi för att ge ett bra grepp. Extra plus för att mattan går att tvätta i tvättmaskin.

Nu är det inte ett problem att de flesta faktiskt inte kan köras i maskin eftersom det finns rengöringsmedel framtaget för just yogamattor. Självklart är det helt ekologiskt och giftfritt. Yoga & Exercise Mat Cleaner är tillverkat av certifierade renmattaekologiska oljor och växter, fritt från syntetiska kemikalier, konstgjorda färgämnen, doftämnen, konserveringsmedel och alkohol.  Toppenrengöring för yogamattan eller andra träningsredskap som behöver en uppfräschning.

Jamen då så. Det är bara att sätta i gång och yoga tills svetten lackar!

 

Ekomode för småstora

Ekologiska barnkläder. Tack alla goda makter för den uppsjö underbara ekologiska paltor som finns. Det är inte utan att jag blir en smula yr över allt läckert våra små telningar har att välja på.

Drapedress     Vad sägs till exempel om denna nonchalant eleganta klänning från Schampoodle i ekobomull.

bla-byxor-fran-katvigFör det sportiga förskolebarnet rekommenderas denna jeansbyxa från Katvig, även den i ekobomull.

t-shirt-med-hundtryckTill dem, kanske en tuff, lite västerninspirerad tisha med ärtigt grön kaktus som applikation. Självklart 100% ekologisk bomull från Röda Hund.

 

timthumb.phpLivsbejakande färgglatt från Maxomorra. En eko-bomulls T-shirt som garanterat lockar fram soliga leenden – härligt!

minirodiniMini Rodinis supermjuka, 100% ekologiska och lekvänliga tights passar perfekt på stussiga lekben. Finns i både sobert beige och nobelt blått.minirodini-blå

 

 

 

 

 

zip geggamojaDen här ziptröjan från Geggamoja i uppnosigt cerise får vem som helst att tappa andan av hänförelse. Kvalitet i minsta söm och naturligtvis (får jag höra en unison kör?) i ekologisk bomull!

 

 

Ekologisk väldoft

Ekologiska och giftfria parfymer trängs på min badrumshylla och i kylskåpet och jag tänkte ta en liten snabbtitt på några av favoriterna.

jasminpJasmine de Luxe från Green Love. Jag ÄLSKAR den här parfymen tillverkad av blommor och jojobaolja. Helt ren, helt ekologisk och ljuvligt väldoftande. Handväskstorlek, vilket är bra eftersom du kommer att vilja bättra på doften efter ett par timmar.

limedeo

 

Mer väldoft från Green Love är den föredömligt effektiva ekologiska deodoranten. Den här sommaren har lime lemongrass bokstavligt talat gått varm här och jag kan inte annat än vara supernöjd!

 

thevert_organic_perfume

The Vert-Aqua Aromatica är fräsch och frisk, men samtidigt sensuellt kvinnlig. Perfekt vardagsparfym som gör en vanlig tisdag lite mer guldfärgad.

Irresistible CitrusIrresistible Citrus Fruits från Florame är en Eau de Toilette som både känns fräsch och varm med citrus och basilika i sin INCI. Helt ekologisk och med klart godkända ingredienser.

Med de här dofterna i bakfickan (eller i dekolletaget) kommer du aldrig mer sakna din gamla kemikaliebaserade parfym. Faktum är att en ”vanlig” parfym kan innehålla 500-600 olika kemikalier, däribland toluen, ett nervgift och lösningsmedel som i USA är klassificerat som miljöfarligt avfall. Andra kemikalier som ofta syns i icke ekologiska parfymer är etanol, aceton, formaldehyd, limonen, bensenderivat och metylenklorid, som förutom att ha konserverande och väldoftande effekt även misstänks orsaka cancer, missbildningar, infertilitet och skador på nervsystemet. Tanken på att impregnera sin nyduschade lekamen med en cocktail av gift känns liksom… kontraproduktivt.