Kemikaliesanerad vardag – del två

ClipboardIgår lovade jag att jag själv skulle besvara mitt egenhändigt komponerade frågeformulär. Så här blev det:

- Vad äter/dricker du och vilka redskap används för att tillreda frullen?

Jag älskar frukost och stämmer i hemlighet in i det asirriterande och präktiga ”frukosten är dagens viktigaste mål”. Därför njöt jag av en överdådigt läcker och 100% ekologisk gröttallrik med jordgubbar och blåbär. Ovanpå det här, cirka två teskedar virgin kokosfett och en matsked (rågad) vit mandelpasta. Efter gröten var det dags för en kopp grönt te. Allt tillrett på gammaldags sätt i kastrull på spis. Vattenkokaren av plast är i plasthimmelen.

- Vad innehåller egentligen den väldoftande duschtvålen, det rikt löddrande schampot och din krämiga bodylotion?

Hm, ja tvålen innehåller följande: Aqua (Water), Disodium Cocoyl Glutamate, Cocamidopropyl Betaine, Acrylates Copolymer, Ceteareth-60 Myristyl Glycol, Cocamide Methyl MEA, Aroma, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Butylene Glycol, Styrene/Acrylates Copolymer, Luffa Cylindrica/CI 77491, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Hydroxide, Hexyl Cinnamal, Butylphenyl Methylpropional (Lilial), Ethylhexyl Methoxycinnamate, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Garcinia Mangostana (Mangosteen) Bark Extract, Yellow 6 (CI 15985), Red 4 (CI 14700), Linalool, Citronellol, Benzyl  Salicylate.

Schampot jag bara älskar, stoltserar med:

Aqua (Purified, Deionized Water), Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice (1), Babassuamidopropyl Betaine (Organic Babassu Palm Fruit Derived (2), Decyl Glucoside (2), Disodium Cocoamphodiacetate, Zinc Salt, Glycerin, Zinc Pyrithione, Zinc Gluconate, Extract of Urtica Rosmarinus Officinalis (Rosemary) (1), Dioica (Nettle) (1), Anthemis Nobilis (Chamomile) (1), Salvia Officinalis (Sage) (1), Equisetum Arvense (Horsetail) (1), Lavandula Angustifolia (Lavender) (1), Salix Alba (Willow) Bark (1), Carica Papaya (Papaya) & Yucca Schidigera (Yucca) (1), Panthenol (Vitamin B), Allantoin (Comfrey-Derived), Hydrolyzed Wheat Protein, Caramel, Chlorophyll, Ribolfavin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Essential oils of Vanilla Planifolia (Bourbon Vanilla) (1), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) (1) & Salvia Officinalis (Sage) (1). (1) Certified Organic by QAI/CCOF (2) Approved by EcoCert (for eco-clean production) JMO ingredients and products are never tested on animals.

Och min krämiga bodylotion berättar att den innehåller:

Deionized Water (Aqua), Caprylic/Capric Triglyceride, Oryza Sativa (Rice Bran) Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Oil, Glycerin, Dimethicone, Glyceryl Stearate/PEG-100 Stearate, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Protein/Glycerin, Tocopheryl Acetate, Triticum Vulgare (Wheat Germ) Oil, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Simmondsia Chinensis (Jojoba) Oil, Eucalyptus Globulus (Eucalyptus) Oil, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Aroma, Linalool, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Chlorphenesin, Niacinamide (Vitamin B3), Moringa Pterygosperma (Horse Radish) Extract, Limonene, Geraniol, Coumarin, Eugenol, Citral, Citronellol, Centella Asiatica (Asian Pennyworth or Gotu Kola) Extract/Potassium Sorbate, Jasminum Officinale (Jasmine) Flower Extract, Punica Granatum (Pomegranate) Seed Extract, Ethylhexylglycerin.

- Vad är dina kläder och skor gjorda av och vilka kemiska processer har de genomgått innan de nått fram till din nakna kropp?

Faktiskt så var gårdagens outfit i 100 % ekologisk bomull (GOTS-certifierad), förutom skorna som är av vegetabiliskt garvat skinn. Det är inte alla dagar som är ”bomullsdagar”, men igår var det en sådan dag.

 - Vad äter du till lunch? Äter du rester från gårdagens middag, så fundera på hur du förvarar och värmer den.

Brukar faktiskt ofta äta gårdagens middag till lunch, men just igår åt jag på ett av mina favorithak. Matig grönsakssoppa med rågbröd. Självklart var allt ekologiskt och serverat på porslinstallrik- mums!eko_mat

 - Vad äter/dricker du och hur/med vad har det tillagats? Middagen blev en liten quinoasallad med ägg, dragonsås och ett stort glas vatten. Från kranen, inte från plastflaska. Allt ekologiskt och tillagat i rostfritt stål (food grade) och gjutjärnspanna. Vi har begravt alla plastsaker i återvinningskrematoriet.

- Vad är din soffa gjord av? Hur är det med flamskyddsmedel och fyllning? Nope, inga flamskyddsmedel här inte. Svanenmärkt soffa fylld med fjädrar. Som att sjunka ned i en jättelik dunkudde.

sovande älskling- Nu väntar flera timmar solid sömn med ansikte och andningsvägar i tät kontakt med någon form av kudde och madrass som är gjorda av… ja vaddå?  

Madrass av naturgummi med vaddering av lammull. Duntäcke och dunkuddar. Allt bäddat med GOTS-certifierade sängkläder…..ZzZzZzzzzzzzzzz

Så såg det alltså ut igår. Jag kan villigt berätta att för ett par år sedan hade det sett helt annorlunda ut. Då var det plast, teflon och parabener så det sprutade ur öronen. Ibland tänker jag tillbaka på den tiden och ryser. Som när man vaknar från en mardröm och inser att man ligger i sin trygga säng. Utan flamskyddsmedel. I morgon berättar jag vad det var för fina prylar, väldoftande produkter och stiliga paltor. Ses då!

2 thoughts on “Kemikaliesanerad vardag – del två

 1. Hej!

  Jag bara undrar: Svanenmärkt i all ära, men hur har fåglarna blivit av med sina fjädrar? Vet du det? Jag menar mest att hur man än vänder sig har man rumpan bak och det är alltid något som tar skada. Jag jobbar med djur och så fort vi misstänker kontaktallergier rekommenderar vi alltid att man byter ut lammskinnet mot en tygfäll (iofs kanske man kan hitta nåt i bomull)

  • Hej Sofie
   Bra fråga! I soffan från Norrgavel är det är fjädrar från sjöfåglar som slaktats för köttet. Alltså ingen plågsam plockning av levande djur. Men du har helt rätt, det gäller att vara på sin vakt i dag. Problemet med allergi kvarstå såklart och Norrgavel har även Svanenmärkt stoppning utan fjädrar för den som föredrar det.
   Ser fram emot att höras snart igen!
   /Liv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>