Gone bananas yet?

banana Giftiga bananer. Jag misstänker att ingen missat nyheten om resultatet av Testfaktas banantester. Sju olika typer av bekämpningsmedel på skalet, varav fem även hittades i fruktköttet.

Hårresande, men föga förvånande. Bekämpningsmedlen som används vid bananodling är bland de giftigaste som finns, och människorna som arbetar på odlingarna blir sällan gamla. Filmen Bananas!* av Fredrik Gertten fick bananföretaget Dole Food Co att drabbas av panik och de har ägnat (och ägnar) mycket energi till att få bort filmen från folks medvetande. Det i sin tur blev temat för Fredrik Gerttens uppföljare Big boys gone bananas!*, en film som på ett illustrativt sätt synliggör vad stora företag är villiga att göra för att sopa lik under mattan. Obehagligt? Jag lovar dig, Freddy Krueger står sig slätt i jämförelse.  Men det är ju så långt bort, ”Filippine-vadå?”. BposterÅter till oss här i trygga, ombonade lilla Sverige. Självklart vill vi inte ha bekämpningsmedel i vår bananasplit och nog känns det lite obehagligt att förskolorna glatt låter småttingarna slurpa i sig giftfrukter till mellis. Då är det skönt att tröstsnuttisen tas fram som en brasklapp: ”Inga av gifterna överstiger EU:s gränsvärden. Enligt dem kan ett barn på tio kilo äta drygt fyra bananer per dag utan att det är farligt.”

Ett ögonblick! Definiera ”farligt” och rätta mig om jag har fel (det har jag inte), men är det inte så att man räknar gifterna vart och ett för sig, inte alla fem i kombination med varandra, i kombination med alla andra gifter som inmundigas, inhaleras och absorberas?

Visa mig det barn som äter giftbananer, leker med plastprylar, gungar på bildäck, äter på plasttallrik, sover på syntetmadrass och jag ska visa dig en tickande liten giftbomb.

Ps. Inga gifter påträffades i ekologiska bananer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>