Berövad crack och mjukplast

APFöreställ dig en genomsnittlig lekplats i ett genomsnittligt bostadsområde. Barn hoppar runt, får skrubbsår, skrattar okontrollerat och beter sig som man gör när det är eftermiddag och det gäller att ösa ur det sista av blodsockret en härlig sensommardag. På de omkringliggande bänkarna sitter föräldrar uppradade med stela leenden. Man umgås inte, men känner ändå till tillräckligt mycket om varandra för att utstickande saker ska kunna förvandlas till riktigt feta vaglar i grannarnas ögon. Ett erbjudande av typen: ”Nej vet du, om maken din kommer förbi ska ni få en hel sopsäck full av Lisas gamla Hello- Little -Pony –Pokémon- Barbie som hon växt ifrån.” bör inte besvaras med ”Nej tack, vi använder inte plast.” Inte om man inte vill spendera 45 minuter med att bli korsförhörd angående källor, bakomliggande agenda och riktigheten i påståendet att ftalater är skadliga. Som du vet har jag ordentligt på fötterna och lämnade klara besked på samtliga frågor, därför var det något av en överraskning när följande inträffade.

”Naw, det är bara det att vi tycker så synd om henne, det är liksom så att vi är mycket blödigare än ni. Mer sensibla. Att beröva sitt barn Hello- Little -Pony –Pokémon- Barbie är minst lika skadligt som att leka med själva leksaken. Jag menar, det är ju en leksak, den är till för barn i jösse namn!”

Mamman skakade hemanenten tillrätta, snurrade på sin Bismarcklänk runt den rödflammiga halsen och snörpte på munnen. Hon hade sagt sitt och var nöjd över att inte vara en av dem som stillatigande ser på när ett barn far illa.

Mitt barn i det här fallet. Jag hejdade skickligt impulsen att utdela en dansk skalle och tog några lugnande andetag samtidigt som jag beskådade mitt rosiga lilla barn som lekte pirat. Hon har ett lekrum fullt av leksaker (inte en enda i plast) och har aldrig efterfrågat någon av de kaskaduppspydda leksaker frekvent florerande i sandlådan.

Det är möjligt att det kommer en dag när hon vill ha en Hello- Little -Pony –Pokémon- Barbie, det är möjligt att det inte gör det. Vi, hennes far och jag, vill i likhet med alla snälla mammor och pappor ge henne det finaste vi kan erbjuda och hålla henne långt ifrån saker som är skadliga för henne. Till dessa hör bland andra: Transfetter, parabener, crack, ftalater, bromerande flamskyddsmedel, rökheroin, pesticider, mäsk, bisfenol och bensinderivat. Enkla små riktlinjer som funkar för oss i vår familj. Hur andra gör är upp till dem och socialtjänsten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>